DRG Bovenleiding 1928Schaal 1:32 |
|
Beschrijving van de bouw van een DRG 1928 bovenleidingsysteem voor het station "Kupferzell". Gekozen is voor de constructies welke toegepast werden door de DRG zo rond 1928 Epoche 2b. Niet veel is er te koop dit houdt in zelfbouwen van de diverse onderdelen zoals masten, rijdraad ophanging enz. Als eerste is een afspanmast aan de beurt om gemaakt te worden. Bij de DRG werd de "Hebel-Fahrdrahtspanner" nog gebruikt. Een model van dit type maken we zelf d.m.v. 3D tekenen en CNC frezen van de diverse onderdelen.
Tekening "DRG Hebel-Fahrdrahtspanner". Dit type afspanmast werd in de jaren 20 en 30 nog gebruikt op het DRG spoorwegnet. Leuk is om juist dit model te bouwen want in 1:32 bestaat deze niet in de handel. En zelf maken bespaard heel wat geld en is leerzaam want je moet je verdiepen in de constructie van deze mast. En het is een blikvanger op de baan.
Een 3 D tekening gemaakt als samenstelling van verschillende onderdelen. Van deze tekeningen worden DXF files gemaakt welke in de CNC sofware geladen worden en dan wordt de G-Code gegenereerd om delen te frezen zoals het de samenstelling van de dwarsverbanden.
De zigzag verbindingen zijn in 1 geheel CNC gefreesd uit 0,25 dik metaalplaat. De staanders zijn standaard messing profielen. De samenstelling is gesoldeerd waarna de klinknagelkoppen vanaf de achterzijde ingeperst zijn. In het CNC gefreesde metalen deel zijn vooraf gaatjes geboord om de juiste locatie van de klinknagels aan te geven.
Basisdeel Torenafspanmast. Het basisdeel voor de "Hebel-Fahrdrahtspanner" is klaar wel even een klus om van de losse delen een complete mast te maken.
Klinknagels op de staanders. De dwars verbindingen zijn geklonken op de staanders. In model heb ik de klinknagels in de staanders geperst met een klinknagelpers en wat hulpmiddelen.
Afspan mechaniek. Het afspannen van de rijdraad vind plaats d.m.v. een hevel constructie. Deze constructie werd in de jaren 30 nog toegepast bij de DRG. Op de foto is het principe te zien aan de boven kan van de hevel zit via een isolator de rijdraad gemonteerd. Het gewicht houd de rijdraad op de juiste mechanische spanning en bij temperatuurwisselingen zal het gewicht stijgen of dalen. In de winter als de temperatuur laag is krimpt de rijdraad en zal het gewicht omhoog komen. In de zomer zet de rijdraad uit en zal het gewicht dalen.
Mast compleet. De mast is compleet met de "Hebel-Fahrdrahtspanner". De onderdelen voor de mechaniek zijn CNC gefreesd en met kleine M 0,8 en M 1,0 boutjes samengebouwd.
Mast compleet met voet en top. De top voorzien van het plaatwerk wat het geheel afwerkt. De voet hier niet te zien maar is een messing plaat waarop de 4 staanders gesoldeerd zijn. Een M4 bout door de tafel heen houdt de mast op zijn plaats. Nu nog stralen en spuiten in de juiste kleur.
Details van de constructie. De bouten waarmee de profielen gemonteerd zitten zijn uitgebeeld. Hiervoor zijn echte boutjes en moertjes van M 0.8 gebruikt. Dit geeft wel een realistisch beeld.
Productie torenmasten. Voor het gehele bovenleidingsysteem moeten een aantal torenmasten gemaakt worden. De dwarsverbanden worden CNC gefreesd uit 0,25 metaalplaat. De gaatjes dienen als positionering voor de klinknagelpers om zo aan de buitenzijde klinknagel aan te brengen.
Onderdelen Hebel-Fahrdrahtspanner. In het ontwerp zijn 3 stuks zgn "Hebel-Fahrdrahtspanners" gepland. Er is er al 1 gemaakt voor 2 stuks de onderdelen CNC gefreesd plus de voetplaten voor de drie masten. Dezelfde voetplaten worden ook gebruikt voor de torenmasten welke de overspanning van 3 sporen dragen.
Soldeermal voor toren- en enkele masten. Om de masten goed te kunnen solderen op de voeten en het aanbrengen van de details is een stuk gereedschap gemaakt waarmee de masten op de juiste positie geplaatst kunnen worden om de voetplaten te solderen.
Soldeermal voetplaten. Om de voetplaten goed te kunnen plaatsen is een mal gemaakt waarin ze op de juiste positie liggen en vrij eenvoudig de maststaanders aan de voetplaten gesoldeerd kunnen worden. Met een andere mal kunnen ook de enkele masten gesoldeerd worden.
Mast in de primer. Hier is te zien dat de voetplaten zijn toegevoegd samen met de schegplaten. Dit zijn CNC gefreesde onderdelen. De betonvoet is MDF wat nog een beton kleurtje moet krijgen.
Voet van de mast. De voet van de mast is nog wel even een klusje om juist weer te geven. De voetplaten worden met M1,2 modelboutjes en moertjes vastgezet zodat het er uitziet als of in de betonnen voet draadeinden zijn meegegoten.
Wordt vervolgd. |
|
|