GWR 'Scorpion' O.C.T P8 |
|
Historie prototype. Open rijtuigen wagons (Open Carriage Truck) werden gebouwd in behoorlijk grote aantallen in de negentiende eeuw, hun oorspronkelijke toepassing was om de lege rijtuigen te vervoeren ( door paarden getrokken rijtuigen) terwijl de eigenaren in de rijtuigen reisden, in vroegere tijden werd er voorkeur aangegeven om in de eigen rijtuigen te reizen terwijl deze geladen waren op de wagons. Een afspiegeling van de rijtuigen in die periode, deze praktijk verdween bij de introductie van de familie wagons waarmee mee degenen die het konden betalen vervoerd werden en waarbij hun rijtuigen met deze wagons (Open Carriage Trucks)en de paarden in paardenwagons (Horse Boxes)mee werden genomen op vakantie. Lot Built BG no Converted NG no Brakes 467 1889/1880 307-326 1892 401-420 Vacuum plus lever handbrake * 891 1899 - - 390-393 Vacuum plus lever handbrake * - - 389,394-398 Vacuum plus Thomas patient H/Bk 954 1901 - - 2,6,8,9,19,23,25,32-34 Vacuum plus Thomas patient H/Bk * Steam pipes added between 1898-1907. De Thomas rem zou zijn vervangen aan beide zijden door een (Churchward ) rechtse handrem 1910-21, het is moeilijk te zien hoe dit was gedaan de foto van wagon nr 391 in J.H. Russells GW Vol 1 (Pg 141) laat de zijde zien waar geen handrem handel gemonteerd was. Waarschijnlijk was de handrem handel hoog gemonteerd wat niet te zien is met de hoek waaronder de foto gemaakt is. Iemand een idee over de Churchward constructie? Dank aan John Lewis aangaande de informatie over de nummers etc. (HMRS)
Foto van een Scorpion. Foto van wagon GWR 391 Gepubliceerd in het boek: A Pictorial Record of Great Western Coaches Part One 1838 -1913 by J.H Russell
Tekening zijaanzicht. Tekening zijaanzicht bijgevoegd bij het bouwpakket. De wielen zijn van het 3'7" Manshell type welke ook toegepast werden bij de rijtuigen.
De etsplaat. Om deze wagon te bouwen zijn alle geëtste onderdelen op de etsplaat te vinden.
De detail onderdelen zijn gegoten van witmetaal. Of deze gebruikt zullen worden hangt af of er messing alternatieven zijn. Een alternatief voor de bladveren zijn de messing bladveren van CPL. Of dit past moet nog blijken. Zie voor deze messing onderdelen volgende foto.
Messing CPL onderdelen. Om een betere gedetailleerde uitvoering van de wagen te kunnen bouwen worden ipv. de meegeleverde witmetalen onderdelen er een aantal vervangen door messing gietwerk geleverd door CPL. Veerpakketten, ovale buffers, GWR schroefkoppelingen. Dit is mooi gietwerk en zal bijdragen aan een juiste uitvoering van het model. De veren pakketten van CPL zijn bij nader inzien niet gebruikt om dat ze een andere bevestiging hebben en ze te lang zijn. We gebruiken ze wel bij een ander project.
De bouw gestart. De bouw van de G.W.R "Scorpion" O.C.T P8 is gestart. Even uitvinden welke methode is gevolgd door D&S. Tekeningen zijn simpel nadenken is het devies. Het ziet er vrij traditioneel uit etswerk is van stevig materiaal. De laadvloer en het frame zijn twee aparte onderdelen. De langsdragers bestaan uit een messing basisdeel met daarop een dun geëtst deel waarin de details zijn d.m.v etsen zijn aangebracht. Degelijk en handelbaar. Het onderstel is gecompenseerd dit is noodzakelijk voor een wagen die wordt uitgerust met Scale Seven wielen. De schaal is 1:43,5 Scale Seven wielen passen dan ook netjes tussen de W- IJzers. De wagen is voorzien van een vacuüm remwerk dit gaan we compleet in het frame bouwen.
Begint vorm te krijgen. De wagon begint op zijn wielen te staan en de vorm van de wagon te krijgen zoals op de tekening en foto. Zelf wat extra toevoegingen uitgezocht aan de hand van de foto. Zoals de scharnieren aan de zijkanten van de randen. Klinknagels op de steunplaten en op de W-IJzers. Ook de afsluitplaten onder de W-IJzers gemaakt en aangebracht. De wagon wordt voorzien van ovale buffers.
Het vergrendel systeem. Om de koetsen tijdens het transport degelijk vast te zetten is de wagon voorzien van een systeem van twee balken en rails met gaten waarin pennen gestoken kunnen worden. De kleine rails zijn om de koetsen met leren riemen vast te zetten. We moeten nog even bedenken hoe we leren riemen gaan maken. Al de gaatjes in de rails moeten worden geboord zijn wel aan gegeven in het etswerk maar niet van de het juiste formaat. Boren dus 1/32 inch is aangegeven afgerond 0.8 mm. Tot nu toe past alles goed en op de wijzigingen na klopt het bouwpakket goed. Een kleine modificatie aan de positie van de remblokken was noodzakelijk om de Scale Seven wielen met een spoorwijdte van 33.0 mm te kunnen plaatsen.
Compleet gebouwde wagen. De wagon is afgebouwd en met de nodige wijzigingen zo gedetailleerd mogelijk gebouwd. De vierkante platen waar de veerhangers aan gemonteerd zijn waren van witmetaal maar de detaillering was slecht. Nieuwe plaatjes gemaakt uit messing en er 4 klinknagelkoppen in geperst. De veerhangers er voorzichtig op gesoldeerd is witmetaal dus grote voorzichtigheid geboden.
Compleet remwerk. Het vacuüm remsysteem is compleet onder het frame gebouwd ook daar extra toevoegingen zoals opvangbeugels. De rem en stoom aansluitingen moeten nog worden gemonteerd. Helaas zijn in het bouwpakket de verkeerde aanwezig. Worden vervangen door messing gietdelen.
Voorbeeld lading. Even een voorbeeld van een koetsje wat getransporteerd kan worden met de "Scorpion". Koets staat nog in de primer we moeten nog even een deftige kleur uitzoeken. En na het spuiten de details monteren zoals olie lampen en tuigwerk om het paard in toom te houden.
"Scorpion" compleet. De kleine maar zeer bewerkelijke GWR "Scorpion" is compleet gespoten in de juiste kleuren nl onderstel zwart en de bovenbouw bruin. Deze wagen reed mee in de sneltreinen van daar de bruine kleur.
Complete wagon. De belettering moet nog worden aan gebracht. Voor deze wagen wordt de belettering geel. Ook moet ik nog iets bedenken om de leren riemen na te bootsen waar meer de te vervoeren rijtuigen werden vastgezet. De S7 wielen zijn toch wel een must bij dit soort modellen.
Onderzijde wagon. Het remwerk, leidingen enz zijn volledig uitgevoerd. De onderdelen welke niet in het bouwpakket aanwezig waren zelf gemaakt en toegevoegd aan het model.
Complete wagon.
Details van de bufferbalk. Op de bufferbalk zijn veel details te vinden. De schroefkoppelingen vacuüm en stoomslangen.
Wagonvloer. Op de wagonvloer zijn de vergrendelbalken met bij behorende kettingen en pennen aan gebracht.
Nu met lading. Dit is waar de wagon voor gebouwd is het transporteren van koetsen en rij tuigen.
Dit was weer een prachtig model om te bouwen ik heb me er weer helemaal op uitgeleefd door het complete remwerk aan te brengen en een aantal detail verbeteringen uit te voeren. Een foto van de echte wagon gaf een aantal details aan die niet op het model aanwezig waren maar nu wel door mij aangebracht. |
|
|