GWR 3201/3501 class "Stella 2-4-0" |
|
Historie van deze locomotieven. In de periode 1884-87 Dean startte een interessant plan om 4 klassen van GWR locomotieven te standaardiseren. De standaardisatie betrof verschillende machines 2-4-0 personen, 0-6-0 tender en tank goederenlocomotieven. Allen waren voorzien van het zelfde type cilinders en inside motion, dubbele frames, gekoppelde wielen van het zelfde formaat met de veren hangend onder de assen. En ze waren allen van een mooi ontwerp. Lot Numbers Built Original condition Date rebuild as standard Gauge tender. 65 3201-3205 1884-85 Standard Gauge tender. 64 3501-3510 1885 Broad Gauge tank 1892 64 3511-3520 1885 Standard Gauge tank 1894-1895 Samengevat vanaf 1895 waren en in principe 25 gelijke 2-4-0 tenderlocomotieven beschikbaar met wel significante verschillen bepaald door hun originele afkomst. Zoals gewoonlijk bij de Great Western locomotieven zat het grootse verschil in de toegepaste ketels. De S2 ketels waren toegepast tot rond 1900 hierna werden de S4 en B4 type ketels toegepast. Voor het ontwerp van het bouwpakket zijn de volgende Swindon tekeningen gebruikt. 16937 10/1900 Lot 65 Standard boiler No.3 in lot 65 frames. 61305 Diagrams E, O & Y Maximum cross section. 11385 1885 Lot 67 Arrangement of boiler mountings (2361 class). 114761 4/1940 General arrangement- Dean goods (2301 class) 11532 8/1940 Arrangement of motion- 1700, 2301, 2700 classes. Tenders. 3201-3205 waren oorspronkelijk gekoppeld met standaard, Dean 2500 gallon tenders. 3510-3520 na dat zij verbouwd waren in 1895 schijnen nog gekoppeld geweest met de oude Armstrong tenders met ijzeren frames. In de eerste jaren in 1900 de meeste waren gekoppeld met Dean 2000 gallon tenders welke oorspronkelijk gekoppeld waren aan de "Dukes" en sommige hebben inderdaad deze tenders gehouden totdat ze uit dienst werden genomen. In de later jaren waren de meeste locomotieven gekoppeld aan de Dean 2500 gallon tenders en slechts de 3515 was als enige machine voorzien van een Dean 3000 gallon tender.
Foto van Stella class 3510. Hier met de S4 ketel en de 2500 gallon Dean tender. Voor het model is nummer 3519 gekozen omdat deze gelijk is aan de 3510 en er voor de 3519 nummerplanten verkrijgbaar waren.
Bouw van het model van de locomotief. Om deze locomotief te kunnen bouwen is een bouwpakket aan geschaft van M. Finney. En zoals we gewend zijn van de M. Finney bouwpakketten is het mogelijk om met de onderdelen uit dit bouwpakket de locomotief in verschillende uitvoeringen te bouwen. Gekozen is om de locomotief met het nummer 3519 in de periode 1904 waar deze machine nog was voorzien van een S4 roundtop boiler te bouwen. Ook bij deze machine wordt een volledig werkende inside motion ingebouwd. De krukas met excentrieken zal samengesteld moeten worden. Voor de vering is gekozen voor geveerde hornblocks. Voor de aandrijving zal een ABC gears gearbox plus Maxon motor gekozen worden. De wielen worden geleverd door Slater's en zullen door afgedraaid moeten worden om aan de ScaleSeven standaard te voldoen. Bouw van het model van de 2500 Gallon Dean tender. De locomotief was samen gekoppeld met een Dean 2500 gallon tender. Deze tender wordt gebouwd door gebruik te maken van het bouwpakket van M. Finney. Ook hier geldt weer dat er verschillende uitvoeringen zijn en met de inhoud van dit bouwpakket kan dan ook de keus worden gemaakt welk type je wilt gaan bouwen. De keuze is gemaakt voor de 2500 gallon tender die past bij de 1904 uitvoering van de locomotief. Het gekozen prototype met het nummer 3519 heeft na 1900 met dit type tender gereden. De ketel is van het zgn."S4 roundtop boiler" type. Het bouwproject is gestart. Nu eens niet aan het frame begonnen maar aan de rookkast en ketel.
Rollen van de ketel. Voor het te bouwen model de 3510 is gekozen voor de 1904 uitvoering waar deze oorspronkelijke breedspoor locomotief nog met een "S4 roundtop boiler" was voorzien. Het GW rollenbankje blijkt maar weer eens een uitstekende investering te zijn want het rollen gaat super met dit stuk degelijke Engelse gereedschap.
Gerolde ketel. Nadat de ketel gerold is werd het plaatmateriaal aan de onderzijde verbonden door een interne messing strip waar de beugeltjes voor de spanbouten aan mee geëtst zijn. Dit maakt het strak krijgen van de ketel eenvoudig plus mooi meegenomen is dat de beugeltjes er ook alvast aanwezig zijn.
Rookkast. De rookkast heeft inmiddels ook vorm gekregen door de beplating ook op het rollenbankje te vormen en zo pas te maken. Bij het bouwpakket zijn onderdelen toegevoegd om verschillende typen rookkasten te maken. Dit is de rookkast welke hoor bij de "S4 roundtop boiler".
Ketel compleet. De ketel samen met de rookkast en de eerste delen van de cabine. Alle onderdelen die vanuit de binnenkant gesoldeerd moesten worden zijn bevestigd. De handrail steunen, waspluggen en montagedelen voor de dom en veiligheids bescherming. De pijp moet nog worden uitgeboord zodat later het geluid door de pijp te horen is. Aan beide zijde van de vuurkist zijn zgn. "Boiler Band Tensioning Cleats" gemonteerd van Laurie Griffin. Dit zijn de beugels en bouten die de ketelbanden samentrekken.
Het ketelfront. Op het ketelfront worden de noodzakelijke appendages aan gebracht. Het ketelfront is een witmetalen gietdeel en de appendages zijn allemaal gegoten uit messing. Aantal onderdelen 15 stuks daarbij komen nog de messing leidingen. Op de indicatie meters komen nog de schaalverdelingen van CPL. Het beste is om de appendages met industriële lijm te monteren op het ketel front. De montage volgorde gaat nu anders als bij voorgaande modellen. Nu wordt eerst gekeken of alle onderdelen passen en dan volgt het spuiten van het ketelfront in zwart. Dit bespaart later behoorlijk veel tijd want als de onderdelen reeds gemonteerd zijn is het lastig het ketelfront netjes te schilderen. De onderdelen die in werkelijkheid van staal zijn zoals bijv. de vuurdeur handels worden behandeld met Model Master metalizer.
Hornblocks. Bij het bouwpakket kun je de keuze maken of je het frame star of gecompenseerd wilt maken. Het is voor beide constructies voorbereid alleen als je wilt compenseren dan zullen er hornblocks in het frame gebouwd moeten worden. M.Finney levert bouwset voor hornblocks die passen in het frame van Stella.
Hornblocks gemonteerd. Het monteren van de hornblocks is eenvoudig. Met een ets lijn is aangeven welk gedeelte van de rand er verwijdert moet worden om de compensatie balansen te kunnen monteren. Doe dit vooraf want als de hornblocks gemonteerd zijn dat is het een lastig klusje.
Samenstelling frame. Het frame is geëtst uit nikkelzilver plaat zodat het voldoende stevig wordt. Bij het bouwpakket zijn de onderdelen toegevoegd om het frame geschikt te maken voor de Scale Seven norm. Dit is een service van M. Finney en bespaard een hoop werk. Zoals gewoonlijk bij de M. Finney bouwpakketten past het ook allemaal weer perfect.
Solderen van het frame. Op de bekende keramische soldeerplaat wordt het frame gefixeerd en gesoldeerd. Voor de samenstelling gebruik ik 225 grd. soldeer om er voor te zorgen dat de soldeerverbindingen stevig zijn en als we later details aan het frame willen solderen kan dit met 143 of 77 grd. soldeer. De 223 grd. verbindingen in het frame zullen dan stevig blijven zitten. Dit zijn die bekende trucjes om het bouwen van zo'n locomotief met veel plezier te kunnen doen.
Loopas. De loopas is voorzien van hornblocks en als compensatie een punt in het midden van de as waarom de as kan kantelen.
Achteras. De achteras is gemonteerd in hornblocks er komen compensatie armen naar de middelste as. De wielen zijn hier nog de finescale uitvoering zij moeten nog worden ge geprofileerd naar de scale seven norm. Ook is te zien dat de as eigenlijk te kort is om de buitenliggende krukken te monteren. De oplossing is nabij er zijn inmiddels langere assen geproduceerd dan is dit probleem verholpen.
Dubbele frame. Te zien is het dubbele frame waarmee de locomotief is uitgerust. Aan de buitenzijden zijn ook hornblocks aanwezig. Deze hornblocks zijn optisch en hebben geen dragende functie bij het model.
Complete frame. Complete frame nog zonder details. Als de wielen en assen op de juiste scale seven maat zijn gemaakt dan kunnen we de inside motion gaan maken. Het wordt weer een volle bak daar tussen de frame platen. Een ABC gears aandrijving met motor maken de zaak compleet. Overwogen moet nog worden of we ook geluid in de locomotief kwijt kunnen. De decoder kan in de tender en eventueel een speaker in de rookkast.
Inside motion. De locomotief wordt voorzien van een inside motion. Dit is wel weer een klus maar voegt zoveel toe aan het model dat weglaten eigenlijk niet verantwoord is.
Krukas met excentrieken.
Loc op de wielen. Langzamerhand komt de locomotief op haar wielen te staan. Het frame is een dubbel frame met als gevolg weinig ruimte tussen de dubbele frameplaten. ScaleSeven wielen zijn smaller dan de FineScale wielen dus het past.
Koppelstangen. De koppelstangen zijn samengesteld uit diverse lagen nikkelzilver. De bussen om de cranks te laten passen moeten nog gedraaid worden.
Koppelstangen met bussen. Bussen om de koppelstangen te laten passen op de 1/8 assen zijn gedraaid op de draaibank. Met een ruimer 1/8 H7 is de binnenmaat nauwkeurig pas gemaakt aan de maat van de ScaleSeven assen.
Frame van de tender. Het frame van de Dean 2500 gallon tender is ook in aanbouw. De drie assige tender heeft een gecompenseerd frame en is eigenlijk eenvoudig samen te stellen. Het solderen van de witmetalen veren en aspotten is een routine klus. De remblokken en hangers zijn messing gietdelen uit het leveringsprogramma van Laurie Griffin.
Tender op de wielen. De wielen voor de tender zijn afgedraaid volgens de ScaleSeven norm en zien er fijn en strak uit. De bovenbouw van de tender is de volgende klus.
Tender bovenbouw 1. De tender begint ook zijn vorm te krijgen. De bovenbouw is een lastige klus om de gebogen vorm van de randen goed te krijgen en de passing van de buitenbekleding om het binnenframe. Voorzichtigheid is geboden om alles netjes te buigen en op hun plaats te solderen. Dit wordt overigens de oude uitvoering met de kolen rekken en zonder waterscope.
Tender bovenbouw 2. De kolen rekken gemonteerd. In de tijd dat deze tenders in dienst waren werden er grote stukken steenkool geladen.
Tender compleet. De tender is voorzien van handrails, remhandels en diverse appendages voor de ontluchting. .
Achterzijde tender. Aan de achterzijde van de tender de slang voor de vacuümremmen en de aansluiting voor stoomverwarming. Bufferschotels worden na het spuiten gemonteerd.
Voorzijde tender. Aan de voorzijde de remhandels, zandkisten en gereedschapskisten. De sloten moeten nog aan de gereedschapskisten worden aangebracht.
Complete machine. Op deze foto is de machine redelijk compleet. De nummerplaten moeten er nog op gemonteerd worden. Ook de lantaarns ontbreken nog. Bij de inbouw van de ESU sounddecoder worden ook de verlichte lantaarns gemonteerd.
De ESU V5 soundecoder geleverd door SW Digital geladen met de soundfile van een Dean type locomotief geeft een fraai geluid. De nieuwe luidspreker van het type sugarbox draagt daar behoorlijk aan bij. Het bouwen van "Stella" was een leuk project waarbij verschillende problemen moesten worden opgelost. Maar het resultaat is er. Een fraaie G.W.R locomotief. |
|
|